logo
Imprimir
20-05-2019 | 18:29hs
•CATALUNYA

L'AECC i Sallés Hotels visiten l'Institut d'Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras

Han conegut de primera mà la recerca contra el càncer infantil que ajuden a finançar

Responsables de l'AECC Catalunya contra el Càncer i Sallés Hotels han visitat recentment l'Institut d'Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras-Campus Clínic de Barcelona per conèixer la recerca que s'hi desenvolupa i a la que les dues entitats donen suport amb actes com la Nit Solidària. Pilar Cort, presidenta de l'AECC i Naiara Cambas, responsable de Relacions Externes Fundació Científica de l'AECC, van visitar el laboratori juntament amb l'equip de Sallés Hotels per conèixer el Director Científic del Campus Clínic de l'Institut Josep Carreras, el doctor Pablo Menéndez, i l'investigador postdoctoral de l'AECC, Raúl Torres, que lidera un projecte per investigar la leucèmia limfoblàstica aguda de tipus B, el càncer infantil més freqüent. El projecte de Torres se centra en un subtipus poc freqüent que es diagnostica especialment en infants menors d'un any i que sol tenir mal pronòstic editant el genoma de les cèl·lules mare de la sang, pre i postnatals. L'objectiu de la recerca és modelar aquest tipus de leucèmia que apareix en el primer any de vida, i el tractament de la qual només té un èxit en el 30% dels casos actualment.

L'11 de març, al Sallés Hotel & Spa Cala del Pi es va signar el conveni oficial amb l'AECC per donar suport un any més a la Nit Solidària Contra el Càncer Infantil, que enguany no només se celebrarà a l'hotel platjarenc sinó que s'estendrà a la resta d'hotels de la companyia. Per Cort, la signatura és "la consolidació d'una idea solidària de primer nivell impulsada pels responsables empresarials d'aquest important grup hoteler".

"Per desgràcia, tots patim directament o indirectament la malaltia, així que intentem ajudar en tot el que podem. A partir de l'any vinent, tots els nostres hotels col·laboraran en diversos esdeveniments per finançar la recerca que el doctor Raúl Torres dirigeix a l'Institut d'Investigació Josep Carreras", destaca la directora general Yolanda Sallés.

"Les leucèmies que apareixen en el primer any de vida tenen una característica especial, són translocacions entre diversos gens, un gran reordenament dins del material genètic. El percentatge de supervivència dels infants que tenen aquestes leucèmies és baix, inferior al 40%", explica el doctor Raúl Torres, que assenyala que es creu que a vegades no apareix en el primer any de vida, sinó que pot passar directament a l'úter de la mare, i ser d'origen prenatal. "Així, no és una mutació puntual, sinó que el que ocorre són aquests reordenaments on diversos gens es fusionen, fent que aparegui un gen nou que és el responsable del desenvolupament del càncer, i és el que estudiem", diu l'investigador, que forma part d'un grup de recerca que col·labora amb un consorci europeu dedicat al càncer infantil.

"El problema més gran que tenim és que, en produir-se aviat en nens menors d'un any, es comença a desenvolupar de forma tan ràpida que el tumor ha evolucionat molt abans que puguem tractar-lo de forma efectiva. El que necessitem és millorar el coneixement d'aquest tipus de càncer i amb aquest projecte busquem generar un model in vitro, en cèl·lules trasplantables a un model animal, i estudiar així primer com es desenvolupen en els primers anys de vida. Un cop tinguem ben caracteritzat el model, buscarem vies de tractament per al càncer", apunta el científic.
Link:
https://barcelonanoticies.com/noticia/182589_laecci-alle-hotel-vi-itenlin-titutdinve-tigaciocontralaleucemiajo-epcarrera--1.htm